Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit kleine cellen die zonlicht omzetten in stroom. De omvormer zorgt ervoor dat u deze stroom in huis kunt gebruiken. Hoe hoger het aantal Watt piek van een paneel, hoe efficiënter het paneel het zonlicht omzet en hoe hoger de stroomopbrengst per paneel. Het meest ideale dak is gericht op het zuiden met een hellingshoek van 36º. Maar ook op een plat dak kunt u zonnepanelen plaatsen. Lees meer op onze website die alleen over zonnepanelen gaat

ER ZIJN DRIE SOORTEN ZONNEPANELEN

 

MONO KRISTALLIJNE

Zonnepanelen-monokrijstallijne

In het geval van de mono kristallijne cellen wordt het hete materiaal heel langzaam afgekoeld waardoor er één groot kristal ontstaat (mono is één). Wanneer het kristal afgekoeld en dus hard geworden is worden er staven van gemaakt en vervolgens dunne plakjes van gezaagd. Door het langzaam afkoelen tot één kristal ontstaat er een mooie egale structuur wat een voordeel is voor het rendement van de cel, de omzetting van licht naar stroom is efficiënter. De egale structuur en de donkerblauwe kleur zijn typische verschillen van de mono kristallijne cellen ten opzichte van de polycellen.

POLYKRISTALLIJNE

zonnepanelen-polykristallijne

Bij dit type cellen is het gesmolten silicium een stuk sneller afgekoeld en heeft het materiaal geen tijd om één kristal te vormen maar vormen zich meerdere kleine kristallen (poly betekend veel). Polykristallijne cellen worden overigens ook vaak vervaardigd van restanten silicium die opnieuw gesmolten worden. Deze restanten kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de computerchip industrie. De verdere verwerking is hetzelfde, dus ook hier worden staven en plakken van gezaagd en worden de cellen verder verwerkt tot zonnepanelen. Dat de polykristallijne cellen uit meerdere kristallen bestaan is duidelijk te zien. De cellen lijken uit allemaal kleine stukjes te zijn opgebouwd, tevens zijn ze anders van kleur namelijk helder blauw. De opbrengst van een dergelijke cel ligt een stukje lager dan bij de mono variant.

DUNNE FILM CIS (KOPER-INDIUM-SELENIDE)

zonnepanelen-CIS

CIS behoort tot de “familie” van dunne film producten. Het is echter een wezenlijk ander product dan amorf-Silicium (a-Si) of Cadmium-Telluride (CdTe). De panelen hebben een voor dunne film panelen zeer hoge module efficiëntie . Het belangrijkste is echter dat ze met een lager aantal Wattpiek / m2 toch een hogere kWh productie per m2 weten te generen dan kristallijne panelen.
Door deze hoge kWh productie kunnen deze panelen ondanks de wat hogere aanschafkosten in veel situaties een lagere kiloWattuur prijs genereren. Waardoor niet alleen het kWh rendement maar ook het financieel rendement hoger ligt.

Bovendien zijn de panelen zeer mooi, waardoor ze zich beter lenen voor een esthetische toepassing in de architectuur. In het bijzonder omdat ze in tegenstelling tot andere dunne film technologieën geheel cadmium- en loodvrij zijn. Ook zijn de panelen volledig zwart.

– Bijzonder geschikt in schaduwrijke opstellingen.
– Volledig diep zwarte daglicht zonnepanelen.
– Ook bij bewolkte hemel/diffuus licht weinig verlies.
– Glas/Glas klein formaat zonnepaneel 100x125cm.
– Zonnepaneel met belangrijk hogere opbrengst in kWh/jaar dan mono kristallijne zonnepanelen.
– Hoge temperatuurstabiliteit. Tot 30% minder opbrengstverliezen bij zeer warme weersomstandigheden.
– Uw dak op het oosten of westen is voor deze zonnepanelen geen probleem.